Tehetség vs. kemény munka

Vajon mi különbözteti meg a világ legjobb teljesítményű embereit mindenki mástól? Az emberek gyakran azt feltételezik, hogy azok, akik sikeresek valamiben természet adta tehetséggel rendelkeznek. Kutatások szerint ez azonban nem így van. A tudósok semmilyen számottevő különbséget nem találtak az átlagos emberek között, és a rendkívüli, sikeres emberek között ezen a területen. A magas teljesítményű embereknek nincs kivételes memóriájuk, különleges „siker génjeik” vagy kiemelkedően magas IQ-juk. Az egyetlen közös tulajdonság ezekben az emberekben az, hogy mindannyian rengeteget dolgoznak azon, amiben a legjobbak.

A folyamatos és átgondolt gyakorlás, valamint a kemény munka a titka mindennek.

A legjobb hegedűművész diákok általában több mint 7.000 órát gyakorolnak, mire profik lesznek. Ezzel szemben az átlagos diákok kb. 5 ezer órát, a harmadrangúak pedig kb. 3.000 órát. Ráadásul egy idő után még nagyobb lesz a különbség a gyakorlattal töltött órák számában, hiszen aki profivá válik, annak még több gyakorlásra lesz szüksége azzal szemben, aki nem tör ki a középszerűségből. Tehát a folyamatos tanulás és a gyakorlás az a dolog, amitől kiválóvá válhatunk a saját szakterületünkön.

A nyilvánvalón túl, azért nézzük meg, hogy mitől is válik valaki jobbá abban, amit sokat gyakorol. A nyilvánvaló része a dolognak, hogy ugye a gyakorlás fejleszti a képességeid és a készségeid. De van itt 3 nem annyira nyilvánvaló dolog is:

Az első, hogy a gyakorlással sokkal több dolgot leszel felismerni az adott területen.

Hiszen ahelyett, hogy egy irányból látnád a problémát, minden körülményével és kontextusában át fogod látni idővel. Ezzel pedig a legjobb döntéseket fogod tudni hozni éles helyzetben is.

A második, hogy a folyamatos és átgondolt gyakorlás lépésről-lépésre építi a készségeidet.

Tehát sokkal tapasztaltabb leszel, mint a versenytársaid. A tapasztalatot pedig nem lehet megvásárolni, ahhoz rengeteg gyakorláson és éles helyzeten át vezet az út.

A harmadik, hogy aki több időt tölt valamivel, az sokkal több élményből és helyzetből tud emléket meríteni.

A magas teljesítmény és a jó memória kéz a kézben jár, mivel a múlt eseményeit és részleteit felhasználhatod a jelenlegi döntéseidben.

Az egyik videóban is volt már szó a tehetségről egyébként Gary Mack sportpszichológus könyve kapcsán – igaz, akkor csak futólag. Az Ő könyvében olvastam, hogy a tehetség csupán 1%-a a sikernek, a maradék 99%-a munka, amit senki nem lát kívülről.

Pont ezért van olyan fájdalmasan kevés igazán magas teljesítményű ember a világon. Nem azért van, mert csak bennük van meg a tehetség vagy az intelligencia… hanem mert nagyon kevés emberben van meg a szükséges motivációja ahhoz, hogy megfizesse a siker árát. Ami kemény, kitartó és szorgalmas munkát is jelenthet akár évtizedeken át.

Novák Ákos

Novák Ákos

A Boldogság Projekt alapítója, 3 könyv szerzője, megszállott önfejlesztő és self-made vállalkozó vagyok. Hiszek az önfejlesztés erejében, a pozitív hozzáállásban, a nehéz körülményekben rejlő lehetőségekben, az egészséges életmódban és az értékteremtő vállalkozásban. A célom a Boldogság Projekttel, hogy demokratizáljam a bizonyítottan működő önfejlesztéshez való jogot minden magyar ember számára.

Barátkozzunk össze a közösségi médiában ❤️

Érdekes, hasznos & fun content 🥳

Ingyenes napindító motiváció minden reggel! 30.000+ felhasználó próbálta már ki...