Nem tudom vs. nem fogom gondolkodásmód

Marie Forleo neves coach, előadó és vállalkozó, akinek a könyve pár hónapja jelent meg „Everything is figureoutable”, vagyis „Minden megoldható” címmel. Marie szerint az alábbi három lépést szükséges megtegyük annak érdekében, hogy valóban kihasználjuk a bennünk rejlő potenciált:

Formáld át a hitrendszered

A legfontosabb beszélgetések az életben azok, amik a fejedben zajlanak, vagyis a gondolataid. Teljesen leegyszerűsítve tehát, ha úgy gondolod, hogy nincs időd, pénzed, kreativitásod vagy tehetséged ahhoz, hogy elérj valamit, akkor nem is fogod elérni soha.

Akár klisé, akár nem, ez mégis a legnagyobb igazság a világon. „Ha úgy gondolod, hogy képes vagy rá, vagy úgy gondolod, hogy nem, mindkét esetben igazad van.” – mondta Henry Ford. Tehát ezek a gondolatok és hitrendszerek valóban megakadályozhatnak abban, hogy elérd a céljaidat. A hited az első dominó a sorban. Ha az rendben van, akkor minden más is a helyére kerül.

Nézz szembe a félelmeiddel

A hitrendszer után a következő korlátozó tényező a legtöbb ember számára a félelem. Ha valaki túllép az első lépésen és képes megváltoztatni a hitrendszerét, akkor is nehezen tud a következő szintre lépni, mert fél tőle.

Ez sokak számára ijesztő lehet. Hiszen ha végre rájövünk, hogy tényleg minden megoldható, akkor abban a pillanatban be is húzhatjuk a kéziféket, hogy mit is csináljunk a helyzettel. Ekkor kell megtanulnunk kezelni a félelmeinket.

Forleo szerint a félelmeink valójában iránytűk és azt mutatják, hogy merre kell igazából mennünk. Ha valamitől félünk, az jó jel, mert azt jelzi, hogy számunkra fontos a dolog, ezért oda kell figyelnünk rá és dolgoznunk kell rajta.

Használjuk tehát a félelmeinket üzemanyagként, hogy továbbmenjünk akkor is, amikor legszívesebben feladnánk. Értsük meg, hogy  a félelem nem az ellenségünk, hanem a barátunk.

Sajátíts el új gondolkodásmódot

Most már ott tartunk, hogy változtattál a hitrendszereden és másként tekintesz a félelmeidre is. A végső, a harmadik lépés a céljaid elérése érdekében az, hogy új gondolkodásmódot alakítsd ki, hogy véletlenül se korlátozd önmagadat kifogásokkal.

És most érkezünk el oda, amiről a címben szó van. Mert nagy különbség van aközött, hogy azt mondod, „nem tudsz” valamit megcsinálni és aközött, hogy „nem fogsz”. Az esetek 99%-ában, ha valaki azt mondja, hogy nem tud valamit megcsinálni, akkor az azt jelenti, hogy nem fogja és nem is akarja. Egyszerűen nem elég fontos, nem eléggé prioritás számára. Nem akar kényelmetlenségbe kerülni, nem akar kockáztatni. Annyit nem ér.

Ez a gondolkodásmód sajnos szinte mindenkire igaz, Rád is és rám is. Hányszor volt már, hogy azt mondtad magadnak, hogy nincs időd valamire? Közben nagyon jól tudjuk, hogy ha valóban meg akarsz valamit csinálni, akkor találsz rá időt. Így ez csak kifogás. Egyszerűen nem elég fontos.

Ezáltal azonban csak magadat korlátozod. Ezért legyél őszintébb magadhoz, és mondd inkább azt, hogy „nem fogom”. Így sokkal inkább felelősséget vállalsz az idődért és a figyelmedért. Így már nem kifogás, hanem döntés. Bármikor dönthetsz úgy, hogy valamit nem akarsz csinálni. Csak vállald érte a felelősséget.

Ennek a változtatásnak lehet, hogy kevesebben fognak örülni a környezetedben, többet fogsz nemet mondani dolgokra. De ez igazából egy jó dolog. Ha őszinte vagy másokkal és magaddal is, akkor igazán hiteles leszel és mehetsz tovább a céljaid felé függetlenül másoktól.

Novák Ákos

Novák Ákos

A Boldogság Projekt alapítója, 3 könyv szerzője, megszállott önfejlesztő és self-made vállalkozó vagyok. Hiszek az önfejlesztés erejében, a pozitív hozzáállásban, a nehéz körülményekben rejlő lehetőségekben, az egészséges életmódban és az értékteremtő vállalkozásban. A célom a Boldogság Projekttel, hogy demokratizáljam a bizonyítottan működő önfejlesztéshez való jogot minden magyar ember számára.

Barátkozzunk össze a közösségi médiában ❤️

Érdekes, hasznos & fun content 🥳

Ingyenes napindító motiváció minden reggel! 30.000+ felhasználó próbálta már ki...