Miért fontosabb most, mint valaha bármikor, hogy belevesd magad az önfejlesztésbe?

Öt béka ül egy kő tetején és négy úgy dönt, hogy leugrik. Hány béka marad a kövön? A válasz: 5, mivel a döntés még nem egyenlő a cselekvéssel!

Ez a hasonlat talán kicsit hülyének tűnhet, de remekül megmutatja az önfejlesztés talán legnagyobb kihívását és problémáját: Mindannyian többet akarunk, de ki az, aki meg is fizeti az árát? Ki az, aki cselekszik is?

Igaz, ez az időszak nem teszi könnyűvé a cselekvést, hiszen egy járvány kellős közepén vagyunk. A világ tele van félelemmel és szorongással, ráadásul be vagyunk zárva otthon. Nem vagy egyedül, ha nehezen találod a motivációt és inkább hagynád az egészet a fenébe. De mégis, mibe kerül neked a kanapén fetrengeni? Vagy nézzük a másik oldalról: mit nyerhetnél ha felállnál és a legtöbb emberrel ellentétben úgy odatennéd magad, mint még soha? Az egész világ a szemünk láttára változik meg. De ebben a változásban – mint mindegyikben – ott a lehetőség!

„A cselekvés hiányának ára sokkal nagyobb, mint egy kudarc ára.”

Meister Eckhart

A legtöbben ebben az időszakban azt mondják, hogy inkább kivárnak, hiszen úgysincs mit csinálni. Megvárják, míg vége lesz a járványnak. Ez remek kifogás, de nagyon veszélyes. Miért? Mert a remény nem stratégia. Minden nehézségre a válasz egyedül a cselekvés lehet. Ha szeretnéd legyőzni a járványt és még jobban kijönni belőle, mint előtte voltál, akkor épp itt az ideje végre cselekedni.

Ez az időszak tele van lehetőségekkel

„Akkor legyél mohó, amikor mások félnek.”

Warren Buffett

Ha megkérdezel egy vállalkozót, akkor biztosan azt fogja mondani, hogy a radikális változások mindig a legjobb lehetőségek a vállalkozás fejlesztésére – vagy akár a beindítására. Ha te nem is vállalkozol, attól még a saját életed te irányítod. Nincs igazam?

Ez a világjárvány megmutatta, hogy semmi sem bizonyos. Nem veheted a munkádat sem annak. Éppen ezért kezdj el úgy gondolkodni, mint egy vállalkozó, még ha nem is vagy az. Te vagy az irányító, te irányítod az életed hajóját.

Használd ki a leghatékonyabban az otthon töltött időt

Jelenleg a legtöbb ember több időt tölt otthon, mint valaha bármikor. Sajnos azonban sokan nem tudnak ezzel mit kezdeni. Most nem mehetünk el randizni, moziba vagy sörözni. De mit tehetünk? Fogadd el és hozd ki a helyzetből a legjobbat! Ne a híradó előtt ülj minden este, hogy még több szorongást és félelmet öntsenek beléd. Inkább olvass egy könyvet. Kezdj el meditálni vagy tanulj meg új légzésgyakorlatokat. Ezek segítenek a stressz csökkentésében is. Kezdj el új célokat kitűzni, írj naplót és használd ki maximálisan az otthon töltött időt úgy, hogy utána bölcsebben térj vissza a normális kerékvágásba!

Ha nem magadra figyelsz, elveszi a fókuszod a körülötted lévő zaj

„Arra fókuszálj, amit meg tudsz tenni. A többit hagyd.”

Elise Mitchell

Laposodik a vírusgörbe? Tetőzött már a járvány? Hogy áll a gazdaság?

Nos, a legtöbb ember számára a legegészségesebb válasz az, hogy: Nem az én dolgom. Hacsak nem vagy vállalkozó mogul, politikus, vírusszakértő vagy, akkor ezeket a dolgokat egyáltalán nem tudod befolyásolni. „De minden nap figyelnem kell a híreket, hogy képben legyek!” – mondják sokan. Mégis, kérdezd meg magadtól: a hírek csak felbosszantanak vagy cselekvésre sarkallnak?

Persze nem baj ha tudni akarod, hogy mi történik a világban. De minden perc, amiben olyan dolgokra fókuszálsz, amit nem tudsz befolyásolni az elvesztegetett idő. Minden ilyen percet fektethetnél a saját fejlődésedbe és boldogságodba is. Legyél sztoikus: Fókuszálj arra, amit tudsz irányítani és hagyj figyelmen kívül minden mást.

Itt a cselekvés ideje

Most, hogy már megbeszéltük, miért is érdemes elkezdened cselekedni a saját fejlődésed érdekében, menjünk bele kicsit részletesebben is. Nézzük meg azokat a területeket, amelyekre érdemes koncentrálnod:

1. Egészség

„A legfontosabb vagyon az egészség.”

Ralph Waldo Emerson

Ha valamilyen fájdalom vagy egészségügyi probléma visszatart, akkor sokkal kevésbé leszel lendületes, energikus és motivált a cselekvésre. A legtöbb ember számára pedig nem olyan nehéz az egészséges életmód; egészséges étkezés és rendszeres mozgás.

Minden egyes nap tegyél egy kicsivel többet az egészségedért. Kezdj el sétálni hetente párszor 30 percet. Állj fel az asztaltól! Egyesek szerint az ülés az új dohányzás és kétségkívül nagyon károsan hat az egészségünkre. Próbálj ki álló íróasztalt otthon vagy legalább állj fel és járj 5 percet minden fél órában.

És ami a legfontosabb, és szerintem sokakat érint így a járvány idején otthon unatkozva: ne igyál annyi alkoholt. Sokaktól hallom, hogy esténként unalmukban iszogatnak. (Töredelmesen bevallom, a járvány első hullámában tavasszal velem is megesett ez.) Az egy dolog, hogy egészségtelen, de elveszed magadtól az időt, hogy valami hasznosat csinálj és másnap is csak a kárát fogod látni.

2. Gondolkodásmód

„A gondolkodásmódod, és nem a rátermettséged határozza meg a sikered.”

Zig Ziglar

A gondolataid határozzák meg életed alakulását. Ha fejlődni szeretnél, akkor egyszerűen nincs más választásod, mint tudatossá válni a gondolataiddal kapcsolatban. Meg fogsz lepődni, mennyi negatív, múltbeli haszontalan dologra gondolsz egy nap! És nem csak te, hanem mindenki, aki nem figyel oda erre. Ki kell iktatnod a negatív gondolatokat és elkezdened pozitívan gondolkodni!

3. Tudás

„A tudásba való befektetésnek van a legmagasabb kamata.”

Benjamin Franklin

Sokan mondják, hogy a tudás hatalom. De még nagyobb hatalom az, ha a tudást átülteted a gyakorlatba. De hogyan szerezz még több tudást, amit aztán alkalmazni is tudsz? A legjobb módszer az olvasás. (Vagy a Boldogság Projekt előfizetés!) Lehet azt hiszed, hogy a problémáid egyediek, de hidd el, hogy a történelemben volt legalább egy ember, aki ugyanazon ment át, mint te és könyvet is írt róla. Ha rendszeresen olvasol, akkor nem lesz olyan akadály, amit nem tudsz legyőzni vagy olyan cél, amit nem érhetsz el.

Ha pedig inkább vizuális típus vagy, rengeteg motivációs videó és film áll rendelkezésedre, csak válogass közülük akár itt a Boldogság Projektben is!

4. Pénz

„Habár pénzen nem lehet boldogságot venni, legalább megválogathatod magadnak, hogyan akarsz szenvedni.”

Groucho Marx

Lehetséges boldog életet élni pénz nélkül? Bár vannak remeték, akik megoldják, de ha te szeretnél a társadalom része maradni és normális életet élni, akkor pénzre mindig szükséged van. A pénzre gondolj eszközként, ami szabadságot és lehetőséget teremet. Arról nem is beszélve, hogy az anyagi problémák az egyik legnagyobb stressz és félelem forrásai. Ha úgy érzed, hogy fejlesztened kell a pénzhez való hozzáállásodon, akkor a megfelelő könyvek és mentorok segíthetnek ebben.

5. Kapcsolatok

„Egy kapcsolat értéke egyenes arányban van azzal, hogy mennyi időt fektetsz az adott kapcsolatba.”

Brian Tracy

Jim Rohn szerint annak az öt embernek vagy az átlaga, akikkel a legtöbb idődet töltöd. És ez mennyire igaz! Ha fejlődni akarsz, akkor olyan emberekkel vedd körbe magad, akik segítenek, inspirálnak ebben, nem pedig visszahúznak.

Illetve, van egy nagyon fontos kapcsolat, amit általában elhanyagolnak az emberek: a kapcsolatod saját magaddal! És ez a legfontosabb kapcsolat az életedben. Arra buzdítalak, hogy legyél önmagad legjobb barátja. Szeresd önmagad és bízz önmagadban. Bánj úgy magaddal, mint azokkal az emberekkel, akiket nagyon szeretsz. Beszélj magadhoz pozitívan, kedvesen és kényeztesd magad, amikor arra van szükség.

A pozitív énkép és önértékelés rendkívüli magabiztosságot ad és vonzó lesz mások számára is. Mindenki szívesen akar majd lenni a társaságodban.

A fejlődés maga az élet

„Ha nem változunk, nem fejlődünk. Ha nem fejlődünk, nem is élünk igazán.”

Gail Sheehy

Ezzel az idézettel szeretném zárni ezt a cikket. Nézz körül a természetben: minden, ami nem növekszik, az meghal. És ha nem is halsz meg, de ha nem fejlődsz, annyi biztos hogy az élet legjobb dolgairól maradsz le!

Novák Ákos

Novák Ákos

A Boldogság Projekt alapítója, 3 könyv szerzője, megszállott önfejlesztő és self-made vállalkozó vagyok. Hiszek az önfejlesztés erejében, a pozitív hozzáállásban, a nehéz körülményekben rejlő lehetőségekben, az egészséges életmódban és az értékteremtő vállalkozásban. A célom a Boldogság Projekttel, hogy demokratizáljam a bizonyítottan működő önfejlesztéshez való jogot minden magyar ember számára.

Barátkozzunk össze a közösségi médiában ❤️

Érdekes, hasznos & fun content 🥳

Ingyenes napindító motiváció minden reggel! 30.000+ felhasználó próbálta már ki...