Így változtatja meg az 5 másodperces szabály az életed

41 éves korában Mel Robbins élete mélypontjára került. A férje étterme sikeresnek indult, de hamar összeomlott és 800 ezer dolláros adósságot hagyott a családra. Melnek nem csak a fenyegető csőddel, hanem hanyatló házasságával alkoholproblémáival is szembe kellett néznie. Teljes kudarcnak látta magát.

Minden egyes reggel, amikor csörgött az óra, tudta, hogy fel kell kelnie és tennie azért, hogy megoldódjanak a problémái. De a kilátástalanság és a szorongás megbénította és képtelen volt kikelni az ágyból. Úgy érezte, képtelen változtatni. Azután egy nap a TV-ben a NASA rakétakilövését nézte. Elhatározta, hogy ugyanúgy fog kilőni az ágyból reggel, mint egy rakéta.

Másnap, amikor csörgött az óra, ahelyett, hogy az ágyban a problémáin agonizált volna, azt vizualizálta, hogy ott a NASA, őt figyeli és 5 másodperce van, hogy felkeljen. Visszaszámolt magában 5-4-3-2-1 és ezzel legyőzte a szokását, hogy visszaaludjon. Így született meg az 5 másodperces szabály, amelyből Mel bestseller könyvet írt és világhírűvé vált általa.

Programozd át az agyad

Az agyunk arra van programozva, hogy megvédjen minket minden félelmetes és nehéznek tűnő dologtól. Az a dolga, hogy életben tartson minket, ezért megakadályoz, hogy olyan dolgokat csináljunk, amelyektől bajunk eshet. Valójában azonban ezzel azt is megakadályozza, hogy fejlődjünk és teljességében megtapasztaljuk az élet jó dolgait.

Ha meg akarod változtatni az életed, akkor olyan dolgokat kell csinálnod, amelyek félelemmel töltenek el. Amint erre Mel Robbins is rájött, az élete változni kezdett.

Az 5 másodperces szabály tehát pontosan abban segít, hogy cselekedni kezdj, még mielőtt az agyad megakadályozhatná azt és elkezdene érveket felsorakoztatni a gondolataidban, hogy miért ne tedd. A túlgondolkodás mindig megöli a cselekvést. Agyalás helyett számolj vissza 5-4-3-2-1 és vágj bele!

Állítsd magad kihívások elé

Ne feledd tehát, az agyad meg akar védeni, így kihívások elé kell állítanod magad. Amikor el kell kezdened valamit és az agyad elkezdene okokat gyártani, hogy miért ne, abban a pillanatban van lehetőséged dönteni és a kezedbe venni az irányítást. Ne gondolkodj, csak csináld. Nem lesz könnyű és félelmetes is lesz, viszont ezt kell tenned, hogy haladj, hogy fejlődj és hogy változtass azon, amin akarsz.

Ha engeded az agyadnak és eltelik az 5 másodperc, akkor le fog beszélni róla. Ez tény. Bár te tudod logikusan, hogy semmi félelmetes nincs abban, hogy felhívj egy új ügyfelet vagy elmenj egy randira. Az agyad azonban nem így gondolja, és megpróbálja szabotálni a tetted. Az 5 másodperces szabály a hezitálás másodperceit cselekvéssé alakítja, ezzel pedig az agyad másik része kapcsol be, a prefrontális kéreg, ami az új dolgok tanulásáért felel. Már nem a félelem állapotában leszel, hanem az új cselekvés állapotában.

A lényeg tehát: 5-4-3-2-1 és csináld!

Novák Ákos

Novák Ákos

A Boldogság Projekt alapítója, 3 könyv szerzője, megszállott önfejlesztő és self-made vállalkozó vagyok. Hiszek az önfejlesztés erejében, a pozitív hozzáállásban, a nehéz körülményekben rejlő lehetőségekben, az egészséges életmódban és az értékteremtő vállalkozásban. A célom a Boldogság Projekttel, hogy demokratizáljam a bizonyítottan működő önfejlesztéshez való jogot minden magyar ember számára.

Barátkozzunk össze a közösségi médiában ❤️

Érdekes, hasznos & fun content 🥳

Ingyenes napindító motiváció minden reggel! 30.000+ felhasználó próbálta már ki...