Hogyan kerekedj felül a nehéz helyzeteken?

“Az emberek gyakran mondják, hogy a motiváció nem tartós. Nos, a zuhanyzás hatása sem. Éppen ezért ajánljuk naponta.”

Zig Ziglar

Ahhoz, hogy elérd a céljaid, szükséged van a pozitív hozzáállásra. Ez rendkívül fontos. Mindenkinek lehetnek jobb és rosszabb napjai. Ez általában véve meg is szokta határozni az emberek általános kedvét. Rád is és rám is befolyással van, ha már reggel 9 előtt semmi nem jön össze. Az élet és a céljaid viszont ezt pont leszarják, az a nagy helyzet.

Meg kell tanulnod motiválni magad a körülményektől függetlenül. Biztos ismersz olyan embereket, akik bármilyen nehéz helyzeten felül tudnak kerekedni. Ez alapvetően attitűd kérdése. Ha nem vagy birtokában, ne aggódj, elsajátítható az a fajta hozzáállás, amivel folyamatosan inspirálhatod magad az élet bármely területén, bármikor.

Először is fontos, hogy találj magadnak egy olyan környezetet, ahol pozitív emberek vesznek körül. Itt kezdődik minden. Egy pozitív környezetben könnyen megtanulhatod, hogyan képesek téged mások motiválni. De meg kell tanulnod neked is motiválni a környezetedben lévőket. Biztatnod kell őket, hinni bennük és ezt folyamatosan kommunikálni is feléjük. Adok-kapok, tudod.

Ne a hibákra, hanem az erősségekre összpontosíts minden nap. Elsőre lehetséges, hogy furcsán néznek majd Rád, mert az emberek sajnos nem ehhez szoktak. De fel kell rúgni a hétköznapi rossz szokásokat. Ajándékként tekints az életedre. Ha csak ezt az egy gondolatot megfogadod, sokkal pozitívabban fogsz saját magadra tekinteni, és minél pozitívabban látod magad, annál inspiráltabb is leszel. Ennek köszönhetően pedig közelebb fognak kerülni hozzád a céljaid.

Őszintén, láttál már olyan embert, akiről azt gondoltad, boldog, sikeres, eléri a céljait és közben folyamatosan panaszkodott valamire?

Ugye, hogy nem? Az olyan emberek, akikről azt feltételezed, megtalálták a helyüket az életben, mindig arra törekednek, hogy másokra pozitív hatással legyenek. Ezek az emberek azért találják meg a helyüket a világban, mert pozitívan állnak hozzá mindenhez és mindenkihez.

Készíts saját magad számára egy belső mantrát. Egy pozitív hangvételű, inspiráló mantrát, amit minden nap, minden „rossz” helyzetben el tudsz mondani magadnak. Próbáltam a tükör előtti reggeli „szép szavakat” is korábban, de az nekem nem jött be. Viszont észrevettem magamon, ha nehéz helyzetbe kerülök, akkor ösztönszerűen elkezdek magamban mantrázni – néha hangosan is. Például, ha egy nehéz helyzetbe kerülök, akkor automatikusan tolom magamnak, hogy „meg tudod csinálni”, „meg fogod csinálni”, stb. Vagy amikor valami rossz történik a környezetemben, automatikusan bekapcsol bennem a hang, hogy „Jól vagyok, minden rendben van! Minden rendben lesz! Teszek érte, most és holnap is.” Talán hülyének nézel most. Pedig sok múlik a belső bárbeszéden önmagaddal.

Persze lehet mondani a tükör előtt reggel, hogy „szeretem magam”, csak szerintem az semleges helyzet. Könnyű elmondani, tét nélkül. Amit én javaslok Neked a céljaidhoz vezető úton, az a nehéz helyzetekben ad hitet magadnak. És az fontosabb, mint dolgokat mondani magadnak „csak úgy”.

Novák Ákos

Novák Ákos

A Boldogság Projekt alapítója, 3 könyv szerzője, megszállott önfejlesztő és self-made vállalkozó vagyok. Hiszek az önfejlesztés erejében, a pozitív hozzáállásban, a nehéz körülményekben rejlő lehetőségekben, az egészséges életmódban és az értékteremtő vállalkozásban. A célom a Boldogság Projekttel, hogy demokratizáljam a bizonyítottan működő önfejlesztéshez való jogot minden magyar ember számára.

Barátkozzunk össze a közösségi médiában ❤️

Érdekes, hasznos & fun content 🥳

Ingyenes napindító motiváció minden reggel! 30.000+ felhasználó próbálta már ki...