Hogyan higgy magadban, amikor úgy érzed senki más nem hisz benned?

Biztosan te is érezted magadat úgy, hogy egyedül állsz a világgal szemben, és mindenki megkérdőjelezi az álmaidat. Emberként mindannyiunknak alapvető vágya, hogy beilleszkedjünk, valamint az is, hogy támogatást érezzünk a körülöttünk levő emberektől. Pontosan ezért érint minket annyira rosszul, ha ezt a támogatást nem kapjuk meg.

Ha már te is érezted úgy, hogy senki nem hisz benned, akkor most jó helyen jársz. Rengeteg kivételes és sikeres ember nézett szembe és győzött már le számtalan kritikát és elutasítást. Tehát, ha ők képesek voltak felülkerekedni rajta, akkor te is meg tudod tenni.

Ez a 3 stratégia biztosan segíteni fog:

1. Kérdőjelezd meg azt, hogy „senki nem hisz bennem”.

Valóban azt gondolod, hogy senki nem hisz benned és az álmaidban? Ez tényleg így van? Tényleg biztosan tudod, hogy senki a világon nem hisz benned?

Néha a legjobb dolog az, ha megkérdőjelezzük a problémát magát, és rájövünk, hogy igazából nem is igazi probléma. Inkább egy hiedelem, amit önmagunknak alkottunk a saját hitrendszerünk alapján. Sokan hajlamosak az általánosításra, és mondják, hogy „senki” vagy „mindenki”, azonban ezek általában sosem valós dolgok.

Ahhoz, hogy megkérdőjelezd az állítást „senki nem hisz bennem”, keress bizonyítékokat az ellentétére. Biztosan volt már egy tanárod vagy mentorod, aki segített neked. Esetleg egy kolléga vagy barát, aki támogatott. Lehet, hogy vannak emberek, akik habozás nélkül melléd állnának, csak még nem találkoztál velük. Esetleg valaki olyan, aki hisz benned csak te elfeledkeztél róla?

Nincs szükséged mindenki, sőt nincs szükséged sok emberre sem, hogy higgyenek benned. Már az is számít, ha tudod, hogy pár emberre mindig számíthatsz és támogatnak téged.

2. Döntsd el és bizonyítsd be magadnak

Állj a tükör elé és mondd: „Hiszek benned.” Hogyan érzed magad tőle? Ha furán érzed magad, vagy idegen az érzés, akkor valószínűleg nem is az a probléma, hogy mások nem hisznek benned. Hanem az, hogy te nem hiszel magadban.

Azonban az sem a megoldás, ha csak azt mondod magadnak, vagy valakinek, hogy „higgy magadban” és ő automatikusan hinni fog. Ez nem így megy. Néha hosszú, intenzív és kemény munka szükséges, hogy elengedjük a régi korlátozó hitrendszereinket. Máskor azonban a megoldás egyszerű: Hozz döntést és támaszd alá bizonyítékokkal.

Sokkal hatásosabb lehet, ha azt mondod magadnak, hogy „Eldöntöttem, hogy hiszek magamban”, mintha csak annyit mondanál, hogy „Hiszek magamban”. Próbáld ki mindkettőt, és nézd meg, hogy rád melyik van nagyobb hatással.

Utána pedig kezdetét veszi a kutatás; fedezd fel, hogy miért is hiszel magadban. Milyen dolgokban vagy tehetséges? Mit értél már el? Mit vittél már sikerre? Mikor sikerült legyőznöd a félelmed és cselekednek? Gyűjts össze minden ilyen győzelmet, amit eddig elértél, mindegy, hogy kicsi vagy nagy. Ünnepeld meg ezeket a győzelmeket, és hidd el, hogy meg fogod erősíteni az önmagadba vetett hited.

3. A befolyásolás készsége

Még ha igaz is lenne, hogy senki nem hisz benned, ez nem ok arra, hogy így is maradjon. Az emberek kételkedése sokszor nem tőled függ, egyszerűen csak nincsenek meggyőzve…még. Még nem mutattad meg nekik, hogy miért is higgyenek benned. Tehát, hogyan kommunikáld, hogyan közvetítsd az értékeid mások számára?

Nos, a legelső és legerősebb dolog, amit tehetsz a tett. Mindig a tettek a legerősebb bizonyítékok, és a tettek által bizonyítod a világnak, hogy hiszel magadban, valamint azt is, hogy érdemes benned hinni és téged támogatni.

A tettek többet érnek a szavaknál, azonban a szavakra is szükség van, ha meg akarunk győzni másokat. Az életben az egyik legfontosabb készségek a befolyásolás és a meggyőzés. A legjobban úgy érheted el, hogy mások higgyenek benned, ha megosztod velük a nagy „miérted”: Mi a motivációd? Mi hajt téged? Mi az álmod és miért? Miért vagy ennyire elkötelezett iránta?

Ha az emberek érzik a lelkesedésed és elkötelezettséged – és nem csak a szavaid, hanem a tetteid és lényed által is – akkor átadhatod nekik is az önmagadba vetett hited. Még a legrégebbi kétkedők is a legnagyobb támogatóiddá válhatnak, és így az ő hitük is erősíti a te hitedet. És mindez egy döntéssel kezdődik, amikor eldöntöd, hogy hiszel magadban, amikor úgy érzed, hogy senki más nem hisz benned.

Novák Ákos

Novák Ákos

A Boldogság Projekt alapítója, 3 könyv szerzője, megszállott önfejlesztő és self-made vállalkozó vagyok. Hiszek az önfejlesztés erejében, a pozitív hozzáállásban, a nehéz körülményekben rejlő lehetőségekben, az egészséges életmódban és az értékteremtő vállalkozásban. A célom a Boldogság Projekttel, hogy demokratizáljam a bizonyítottan működő önfejlesztéshez való jogot minden magyar ember számára.

Barátkozzunk össze a közösségi médiában ❤️

Érdekes, hasznos & fun content 🥳

Ingyenes napindító motiváció minden reggel! 30.000+ felhasználó próbálta már ki...