6 lépés, ami elválaszt a boldogságtól

Szinte minden ember alapvető vágya az, hogy boldogan és szabadon éljen. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mit a gomba módra szaporodó könyvek, előadások ás videók, amik a témában születnek napról-napra. Személyes szabadság nélkül nem tudjuk megvalósítani a terveinket és a céljainkat, sem egyéni, sem pedig társadalmi szinten. Ha viszont elveszítjük az igényünket a saját szabadságunk iránt, gyorsan minden erőnk elszáll, és így mások akaratát fogjuk csak beteljesíteni. Ennek az útnak a végén pedig szinte garantált a boldogtalanságunk. A szabadság hiánya kiveszi a kezünkből az irányítást, ezzel pedig komoly károkat képes okozni – ráadásul nem feltétlenül csak önmagunkban, hanem akár a környezetünkre is.

Van azonban néhány egyszerű dolog, amiknek a segítségével könnyen a kezünkben tudjuk tartani saját életünk irányítását – ezzel pedig a szabadságunkat is.

1. A félelem szinte mindig a boldogság és a szabadság útjában áll

Általában a félelem a fő oka annak, hogy az emberek nem haladnak előre az életben. Ez az állítás elsőre lehet, hogy keménynek tűnik, de valójában abszolút vitathatatlan. Éppen ezért kiemelten fontos a félelmeink leküzdése. A félelem az emberi psziché hatalmas szelete. Az evolúció során a múltban a félelemérzet jó szolgálatot tett az embernek. Gyakorlatilag ennek köszönhető a túlélésünk, hiszen félelem nélkül az ősember nem futott volna el a tigris elől, vagy belenyúlt volna a tábortűzbe.

De miért félünk még manapság is ennyire az ismeretlentől? Sokak szerint a félelem az élet természetes része, és félelem nélkül nem lehet élni. Ezek az állítások részben igazak is, de a legjobb mégis az, ha legyőzzük a félelmeinket és hosszú távon felszabadulunk. Mivel csakis így nyerjük vissza a személyes szabadságunkat is.

2. Ha nincs motiváció, akkor semmi sincs

A legtöbb emberben kezdetben nincs meg a kellő motiváció, hogy elérjék a céljaikat. Pedig bárki képes motiválni magát, amivel elősegítheti az életben való törekvéseinek pozitív kimenetelét. De közelítsük meg kicsit máshonnan a motivációt… nevezzük inkább ambíciónak!

Az ambíció egy választás. Választhatjuk azt, hogy valami többet keresünk az életben, hogy több tapasztalatot vagy nagyobb teljesítményt akarunk elérni. Az ambícióval és a célokkal teszed irányba az életed és adsz neki értelmet. Oké… de mitől lobbannak lángra benned az ambícióid? Ha úgy érzed, hogy valami nem működik jól az életedben, de nem tudod pontosan mi az, akkor tegyél fel kérdéseket. Például: “A megfelelő kapcsolatban élek?” vagy “A megfelelő hivatást végzem?”. Ezzel rádöbbenhetsz olyan dolgokra, amiken változtatnod szükséged.

A kérdés egy nagyon jó mondatfajta. Felhívja a figyelmünket azokra a lehetőségekre, amikre a hétköznapi rohanásban nem jutott időnk vagy energiánk. Különbség van azonban a reménykedés és az ambíció között. A remény nem elég, hogy megváltoztasd az életed. A remény akkor válik valósággá ha teszünk érte.

3. Élj a jelenben! Ne a múlton rágódj, vagy a jövőn álmodozz

Sok ember annyit gondolkozik a múlton és a jövőn, hogy közben a jelene elmegy mellette. Sokan egész életük során csak hátrafelé néznek, és azt hiszik, ha valami máshogy alakult volna az életükben, akkor most boldogabbak lennének. Mások úgy látják, hogy az összes problémájuk a jelenben, a múltjuknak köszönhető.

A siker azonban tettekben mérhető. Hiába álmodozunk egész nap a jövőnkön, ezzel csak szabotáljuk, hogy ténylegesen tegyünk is érte valamit. Persze motiválhatnak a jövőbeni célok, de csak addig a pontig, amíg a jelenben cselekvésre késztetnek minket. A múltból pedig csak tanulni érdemes. Elfogadni azt, ami történt, és tovább haladni az életünkkel. A jelenben a régi kudarcoknak és sikereknek nincs jelentősége, csak annak, amit éppen teszünk.

4. Győzd le a belső démonjaid

Mindenki küzd a belső démonjaival. Általában a belső démonjaink homályosítják el az elménket, és ők akadályozzák meg, hogy elérjük az életünkben azt, amit valójában akarunk. A belső szörnyek azonban megszelídíthetőek, ha megismered őket. A leggyakoribb belső démont kifogásoknak hívják. Ugye milyen máshogy hat az elmédre ha nem az elcsépelt kifogás szót használjuk az életedben jelen lévő akadályokra, hanem a démon kifejezést?

A kifogásgyár olyannyira működik a legtöbb embernél, hogy fel sem merül bennük a kétség. “Ehhez nem értek, mert nem tanultam…”, “Mifelénk senki nem csinálta még ezt ezelőtt…” stb… Ismerős? Ezeket a gondolatokat mind a kifogás gyártja bennünk. De ha démonként tekintünk inkább rá, akkor megérthetjük, hogy le lehet győzni. A kifogások csak vannak. A démonokkal viszont meg lehet küzdeni. Amivel pedig meg lehet küzdeni, azt le is lehet győzni.

Amint ezt megérted, kijózanító lökést kapsz, hogy végre cselekedj és ténylegesen elkezdd élni az életed.

5. Felejtsd el a biztonság illúzióját

Mi a helyzet a biztonsággal? Téged is a biztonság tart vissza sok dologtól? Vagy inkább a bátorság hiánya, hogy elhagyd a biztonságot? Egyfajta bizonytalanságra szükséged van, ha maradandót akarsz alkotni. Ez a fajta bizonytalanság képes szolgálni, hiszen ezen keresztül érted meg, hogy semmi sem magától jön létre a világban. Emiatt értheted meg, hogy az életed alakulását nem vésték kőbe, és a hatalmadban áll változtatni a sorsodon.

A történelem nagy alakjai mind felismerték a bizonytalanság fontosságát! Az 1960-as években az USA a Holdra szállt. Abban az időben ez lehetetlennek és veszélyesnek tűnt és senki nem lehetett biztos benne, hogy sikerülni fog. Utána azonban megváltozott a gondolkodásmód, és a lehetetlen lehetetlenné vált. Ezt váltsd valóra te is!

6. Nőj fel a feladathoz, hogy vezető lehess.

Ha már eljutottál arra a pontra, hogy te irányítod az életed, akkor empátia és megértés ébredhet benned mások iránt is. Nekik is segíteni akarhatsz, hogy ők is ugyanúgy fejlődhessenek, mint te. Ezt pedig azzal tudod elérni, ha vezetővé válsz.

A mai világ tele van konfliktusokkal és szegénységgel. Ráadásul az apátia széles körben elterjedt. Ebben a világban nagyon nagy szükség van inspiráló vezetőkre és példaképekre. Ne másokra várj, hogy betöltsék ezt az ürességet a világban. Fel kell ismernünk, hogy mindannyian válhatunk példaképekké és mindannyian inspirálhatunk másokat. Ne csak te éld az álmaid, hanem másokat is inspirálj, hogy ők is kövessék az ő álmaikat.

Talán még nem hiszed el magadról, hogy vezető vagy, hogy meg tudod mondani más embereknek, hogy mit tegyenek. Azonban nem is kell megmondanod! A nagy vezetők nem mondják meg soha az embereknek hogyan cselekedjenek, helyette inkább arra ösztönzik őket, hogy megtalálják a saját útjukat! A vezető nem azt jelenti, hogy parancsolgatni kell másoknak. Hanem példát és irányt mutatni nekik, amivel ők is fejlődhetnek.

Novák Ákos

Novák Ákos

A Boldogság Projekt alapítója, 3 könyv szerzője, megszállott önfejlesztő és self-made vállalkozó vagyok. Hiszek az önfejlesztés erejében, a pozitív hozzáállásban, a nehéz körülményekben rejlő lehetőségekben, az egészséges életmódban és az értékteremtő vállalkozásban. A célom a Boldogság Projekttel, hogy demokratizáljam a bizonyítottan működő önfejlesztéshez való jogot minden magyar ember számára.

Barátkozzunk össze a közösségi médiában ❤️

Érdekes, hasznos & fun content 🥳

Ingyenes napindító motiváció minden reggel! 30.000+ felhasználó próbálta már ki...