3 tévhit, ami megakadályoz abban, hogy álmaid életét éld

Az élet a folyamatos változásról szól. Ha ezt nem tudod elfogadni, akkor saját magadnak szabotálod azt, hogy olyan életet élj, amire mindig is vágytál. Az emberek mindig másra vágynak, mint ami jelen van az életükben. Valamire, ami eddig nem volt része az életüknek. Élményre, izgalomra, örömre, boldogságra, bőségre… Ez jól is hangzik, van azonban 3 tévhit, amik rögtön megakadályozzák már a gondolatainkkal való játékot is:

1. tévhit: A végzettségem határozza meg, hogy mivel foglalkozhatok

A felsőfokú diplomával rendelkezők háromnegyede nem a tanult szakmájának megfelelő területen fog dolgozni végül. Ez egy statisztikai tény, szóval ez a tévhit csak gondolati kapaszkodó a biztonsághoz.

2. tévhit: Aki sikeres, az boldog, tehát sikeresnek kell lennem ahhoz, hogy boldog lehessek

Az igazi boldogsághoz egy ember számára a megfelelő életet kell kialakítani. Sokszor ajánlottam már John Izzo: 5 titok, amit fel kell ismerj, mielőtt meghalsz című könyvét. Ebben sok szép kort megélt ember meséli el, hogy mi is a boldogság igazi kulcsa. De a pénz nincs köztük. Tehát ezt is megcáfoltuk.

3. tévhit: Elmúltam már X éves… nekem már túl késő

Soha nincs késő a vágyott élet kialakításához. Azért teljesen mindegy az életkor, mert valójában a jelen pillanatban azzal kell elszámolnod, hogy mihez kezdesz a még rendelkezésre álló időddel. Teljesen mindegy, hogy 10-20 vagy 60 év áll még előtted. A lényeg az, hogy ha nem lépsz most, akkor azt megbánhatod később. Lehet még 10 jó éved… érted? Ha lehet 10 jó éved, nem mindegy, hogy mennyi rossz van mögötted?

Az életünk kialakítása rengeteg átértelmezést igényel. Nem tudjuk pontosan megtervezni az egész életünket. Miért mondom ezt? Mert nem csak egyetlen tökéletes megoldás létezik az életünkre. Az életünket többféleképpen alakíthatjuk, és mindegyik változat tele van reményekkel és felfedezésekkel.

Az élet nem dolog, hanem élmény

Az élet a változásról, a folyamatos fejlődésről szól. Nem egy statikus valami, ezért nem gondolhatunk rá úgy, mintha állomásokból állna. Életünknek persze vannak állomásai, de ezek a csak a múltba visszatekintve nyernek értelmet, a jelenben és a jövőre vetítve kétségesek. Valójában senki sem tudja, mi is akar igazán lenni. Még azok sem, akik teljesen egyértelmű választ adnak, például orvos vagy mérnök. Mert ezek is csak bizonyos irányok, és az úton minden egyes lépésnél kérdések sokasága merül fel. Folyamatokban kell gondolkoznunk ahhoz, hogy kitaláljuk, mi legyen belőlük, kivé akarnak fejlődni, és hogyan teremtjük meg azt az életet magunknak, amelyre legbelül vágyunk.

Novák Ákos

Novák Ákos

A Boldogság Projekt alapítója, 3 könyv szerzője, megszállott önfejlesztő és self-made vállalkozó vagyok. Hiszek az önfejlesztés erejében, a pozitív hozzáállásban, a nehéz körülményekben rejlő lehetőségekben, az egészséges életmódban és az értékteremtő vállalkozásban. A célom a Boldogság Projekttel, hogy demokratizáljam a bizonyítottan működő önfejlesztéshez való jogot minden magyar ember számára.

Barátkozzunk össze a közösségi médiában ❤️

Érdekes, hasznos & fun content 🥳

Ingyenes napindító motiváció minden reggel! 30.000+ felhasználó próbálta már ki...