11 módszer a munka-magánélet egyensúly elérésére

A munka és magánélet egyensúly létrehozása sosem könnyű, egyesek szerint egyenesen lehetetlen. Nem is csoda, néha teljesen reménytelennek tűnik fontossági sorrendet felállítani a sok különböző, azonban ugyanolyan fontos feladat között. Lehet, hogy túl sok időt szentelsz a magánéletedre, és ennek a munkád látja kárát. Vagy éppen a munkával vagy annyira elfoglalva, hogy lemaradsz a fontos családi vagy baráti programokról.

Mi lenne, ha az egyensúly helyett inkább arra törekednél, hogy összeegyeztesd az életed különböző területeit? A Success magazin megkérdezte a Fiatal Vállalkozók Tanácsát (Young Entrepreneur Council), ők hogyan érik el ezeknek a feladatoknak az összeegyeztetését.

Keverd össze a különböző feladatokat

Ahelyett, hogy két különböző életterületedhez kötődő feladatot próbálnál megcsinálni, mi lenne ha valahogyan összekombinálnád őket? Dolgozz otthonról, találd meg a leghatékonyabb módokat, hogy elintézd a személyes feladataidat. A lényeg az, hogy úgy intézd minden napi teendőd, hogy az számodra a leghatékonyabb legyen.

Fontos az időbeosztás

Írd le, mit csinálsz minden nap minden órájában, hogy le tudd mérni, mennyire hatékonyan osztod be az idődet. Ha követni tudod, hogy mit csinálsz, akkor a jövőben változtatni tudsz azokon a dolgokon, amiken szükséges. Ezáltal a munkádat olyan módon illesztheted a napirendedbe, ami nem unalmas és kötelező dolognak fog tűnni.

Legyen célod

Az egyensúly szó azt sugallja, hogy két teljesen különböző dologról van szó, munka és magánélet. A mai világban azonban már nem ilyen éles a határ a kettő között, a vállalkozók életében pedig ez fokozottan igaz. A technológia segítségével jobban összeolvad a kettő, mint valaha. Ezért mindig tartsd szem előtt, hogy a legfőbb célod egy boldog és kiteljesedett élet. Ennek érdekében minden területen arra törekedj, hogy olyan dolgokat csinálj, amik ezt a célt támogatják. Ha dolgozol, akkor céllal dolgozz, ne csak azért, hogy elteljen az idő.

Ne akard teljesen elhatárolni a kettőt

A munka és a magánélet már rég nem teljesen elszeparálható, külön kategória. Ennek csak akkor volt értelme, amikor még a legtöbb ember a hagyományos 9-5-ig munkarendben dolgozott. A digitális kor beköszöntével azonban az ilyen emberek száma napról-napra csökken. Az emberek a digitális eszközeikkel dolgoznak, amiket mindenhova magukkal tudnak vinni. Így a munka és a magánélet már egyáltalán nem olyan különálló, mint pár évtizede volt! Legyünk tehát rugalmasak és fogadjuk el, ha esetleg dolgoznunk kell a szabadidőnkben és vigasztaljon a tudat, hogy sokkal nagyobb a szabadságunk e tekintetben, mint például a szüleinknek volt. Dolgozz rövid részletekben

Dolgozz rövid részletekben

Ne ragaszkodj ahhoz, hogy reggeltől estig dolgoznod kell. Például ülj le megcsinálni egy feladatot, ami mondjuk egy órába telik. Utána állj fel, és csinálj valami mást, például menj el sétálni egyet vagy relaxálj. Aztán ismételd meg ezeket újra és újra.

Szeresd azt, amit csinálsz

Ha tényleg egyensúlyt szeretnél, akkor valóban szeretned kell, amit csinálsz. Minden reggel lelkesen kell ébredned, tudva azt, hogy amit csinálsz, annak jelentősége van. Ez a szenvedély pedig elegendő lesz ahhoz, hogy megfelelően keverni tudd a munkát és a magánéletet.

Használd ki a telefonod nyújtotta előnyöket

Nem kell azt érezned, hogy a munkád egy irodahelyiséghez van kötve. A mai világban már bárhová magaddal viheted a munkád a telefonoknak, tableteknek és laptopoknak köszönhetően. Így bárhonnan és bármikor hatékonyan tudsz dolgozni.

Találd meg a számodra legmegfelelőbb munkakörnyezetet

Nem vagyunk egyformák. Van, aki csapatban, van, aki egyedül tud a legjobban dolgozni. Míg valaki inkább egy kávézóban üldögélve szeret dolgozni a leginkább, van, aki inkább egy magányos irodában. Lehet, hogy te otthonról tudod a legjobban végezni a munkád? Vagy utazás közben? Derítsd ki, számodra melyik a legjobb! Az emberek akkor dolgoznak a legjobban, ha közben jól érzik magukat.

A hatékonyságra koncentrálj, ne az eltelt időre

Nem számít, hány órát dolgoztál egy nap. Az számít, hogy nap végére mit sikerült elérned, mit sikerült véghezvinned. Ugyanez igaz a magánéletre is. Ne arra koncentrálj, hogy mennyi időt töltesz a családoddal, hanem hogy amit csináltok, az értékes legyen.

Változtass az elvárásaidon

Sokan mindig a tökéletességre törekszenek, nagyok az elvárásaik. Azonban ha szeretnél egyensúlyt elérni az életedben, akkor ezen az elváráson kicsit változtatnod kell. Például, ha tudod, hogy pár nap a héten sokat kell dolgoznod, akkor az utána való napokon kárpótlásképpen szánj több időt a családodra.

Alakítsd át a gondolkodásmódod

Mindenképpen el kell kezdened alakítani a gondolkodásmódodon a munka-magánélet viszonyáról, ha el akarod kerülni a stresszt és a kiégést. A munkáról teljesen máshogyan kell gondolkodnod, és ne feledd, hogy a munka az élet természetes, és egyben örömteli része, és nem szabad félvállról venni.

Novák Ákos

Novák Ákos

A Boldogság Projekt alapítója, 3 könyv szerzője, megszállott önfejlesztő és self-made vállalkozó vagyok. Hiszek az önfejlesztés erejében, a pozitív hozzáállásban, a nehéz körülményekben rejlő lehetőségekben, az egészséges életmódban és az értékteremtő vállalkozásban. A célom a Boldogság Projekttel, hogy demokratizáljam a bizonyítottan működő önfejlesztéshez való jogot minden magyar ember számára.

Barátkozzunk össze a közösségi médiában ❤️

Érdekes, hasznos & fun content 🥳

Ingyenes napindító motiváció minden reggel! 30.000+ felhasználó próbálta már ki...