[Teszt] Pozitív vagy negatív a gondolkodásmódod?

Hogyan ismerd és változtasd meg a gondolkodásmódod?

“Az ember a gondolatai szüleménye. Amit gondol, azzá válik.”

Mahatma Gandhi

A pozitív és a negatív gondolatok is önbeteljesítő jóslatokká válhatnak. Hiszen ha folyamatosan azon agyalsz, hogyan fogsz elrontani egy feladatot, akkor sokkal valószínűbb, hogy el is rontod. Ezzel szemben, ha a megoldásra koncentrálsz, akkor amikor oda kerül a sor, nagyobb lesz a valószínűsége hogy sikerrel jársz. Ezt a következő 1 évben a Boldogság Projekt rengeteg témája be fogja bizonyítani – tudományos alapokon is.

A pozitív gondolkodás hitet és reményt ad. Ez a két tényező pedig sokkal több annál, mint amit elsőre gondolhatunk róluk. Akinek hite van valamiben, vagy aki a legsötétebb órákban is képes bízni a reményben, azok fényt hoznak mások életébe is. Mindezt ráadásul akaratlanul. Ez még inkább hozzásegíti a pozitív hozzáállású embereket a jobb eredményekhez.

A pozitív, optimista emberek boldogabbnak és egészségesebbnek érzik magukat, mint akik negatívan látják a világot és benne magukat is. Talán ez véletlen lenne? Nem hinném. Ha az életet lehetőségként éled meg, akkor sok jó tapasztalatod lesz. Ha az egész világot az ellenségednek gondolod, akkor valószínű, hogy az életed tényleg egy csatatérré változik, ahol sok rossz tapasztalásod lesz.

Pozitív vs negatív világkép

Leírva ezek nem nagy dolgok. Pozitív és negatív gondolkodás, na bumm… Azt mondjuk majd odafigyelünk rá. Lazán megy is egy napig, kettőig. A harmadik napon már van valami gebasz, ami beüt. Aztán egy hét múlva jön egy mégnagyobb szarkupac. Egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy sokkal több a világból ránk ható negatív körülmény mint a pozitív. És mit csinálunk ilyenkor? Semmit. A pozitív gondolkodás, az optimista hozzáállás így hal ki szépen lassan belülőnk az idő előrehaladtával.

A helyzet az, hogy a nagetív gondolkodás jönni fog, ha hiszed ha nem. Azt látni, hogy az egész világ egyre szarabb hellyé válik a benne élő emberekkel együtt nem olyan nehéz. De pozitívan gondolni a kihívásokra, a nehézségekre és hinni abban, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki az életünkből, az melós. Ráadásul ez olyan meló, amiért minden nap meg kell dolgozni – és minden nap a nulláról kell újrakezdeni. Pont ezért csináltam meg a Boldogág Projektet, mert sok évnyi tapasztalatból tudom hogy mindenkinek szüksége van egy kis mankóra, ha meg akar maradni pozitívnak a mai világban. (És nekem is ugyanúgy szükségem van a Boldogság Projektre, mint neked.)

Töltsd ki a pozitív vs negatív gondolkodásmód tesztet

Minden állításnál válaszd ki azt, ami a leginkább jellemző rád. Maradj végig kíméletlenül őszinte magaddal, mert akkor fogod megkapni a valós képet a jelenlegi helyzetedről. Nincs jó vagy rossz válasz, minden jó, ha őszinte. 🙂

A teszt kitöltése után azonnal látni fogod az eredményt és a hozzá tartozó magyarázatokat.

Elért pontok kiértékelése

Pontszám: 14-31

Nagyjából úgy érezheted magad egész nap, mint akinek megállás nélkül esőfelhő lenne a feje felett. Általánosságban elmondható, hogy mindenért magadat hibáztatod és a legtöbb helyzetről azt gondolod, nem a te irányításod alatt áll. A gondokodásmódod sajnos kimondottan negatív. 🙁 De fel a fejjel, olvasd napi szinten a Boldogság Projektet és idővel javulni fog a helyzet, ezt megígérhetem.

Pontszám: 32-50

Igyekszel pozitívan látni a dolgokat, bár bizonyos helyzetekben ez nem sikerül. Vizsgáld meg, hogy mik a negatív gondolkodásmód kiváltó okai és figyeld a Boldogság Projekt napi témáit, mert segíteni fognak. De a jó hír, hogy alapvetően nem tartozol a nagy magyar átlaghoz, aki az egész világot rossznak és ellenségnek tartja. Jó az irány!

Pontszám: 51-70

Király vagy! Általában pozitívan látod a dolgokat és optimista életszemlélettel rendelkezel. Nem veszed magadra feleslegesen mások dolgait és képes vagy belétni ha hibáztál vagy kudarc ért. De ettől függetlenül olvasd tovább a Boldogság Projekt napi témáit, mert rengeteget tanulhatsz belőlük.

Hogyan változtasd a negatívat pozitívvá?

A negatív gondolkodásmód megváltoztatásának első lépése ennek tudatosítása. A legtöbb embernek a negatív gondolkodás egy rossz, berögzült szokás, amiről talán nem is tudnak tudatosan.

Dr. Martin Seligman, az USA egyik legbefolyásosabb pszichológusa kiterjedt kutatásokat végzett a pozitív és a negatív gondolkodásmóddal kapcsolatban. Leginkább azt vizsgálta, hogy az optimista és a pesszimista szemlélet milyen hatással van az életre és a sikerre.

Seligman azt mondja, hogy az eseményeket három alapvető dimenzióval: az állandósággal, az átjárhatósággal és a személyre szabással magyarázzuk meg. A skála egyik végén az optimista, a másikon pedig a pesszimista emberek vannak. De nézzük meg ezt a három dimenziót a teszt kérdései alapján.

Állandóság

Kérdések: 3, 4, 9, 11

Az alacsony pontszámok ezeknél a kérdéseknél azt jelentik, hogy úgy gondolod, a rossz idők örökké tartanak. Ezzel szemben a magas pontszám azt mutatja, bízol abban, hogy a rossz idők ellenére vissza tudnak fordulni a dolgok jó irányba.

Pesszimista: Elvesztettem az állásom és úgy érzem, hogy soha többet nem fogok találni ilyen jót. Még keresni sem érdemes.

Optimista: Elvesztettem az állásom, de biztos vagyok benne, hogy vannak más lehetőségek, amik csak rám várnak.

Átjárhatóság

Kérdés: 2, 5, 6, 7, 13

Az alacsony pontszám azt mutatja, hogy hajlamos vagy azt hinni, ha egy szituációban egyszer problémát tapasztaltál, az minden más hasonló helyzetben is ugyanolyan problémás lesz.

Pesszimista: Elvesztettem a munkám. Ezek a cégek mind egyformák, csak a pénz érdekli őket, az embereket szarba se veszik. Nem is értem miért erőltettem meg magam értük.

Optimista: Elvesztettem a munkám. Kár, hogy a cégünk nehéz helyzetbe került és sok embert el kellett küldenie, hogy talpon tudjon maradni. De szerencsére az én képességeim, tapasztalatom és tudásom versenyképes.

Személyre szabás

Kérdések: 1, 8, 10, 12, 14

Az alacsony pontszám azt jelenti, hogy hajlamos vagy magadat hibáztatni a rossz dolgokért, ahelyett hogy az okot általánosabb tényezőkben keresnéd.

Pesszimista: Elvesztettem a munkám. Ha tisztességes munkavállaló lettem volna, akkor biztosan nem engem rúgtak volna ki.

Optimista: Elvesztettem a munkám. Bár én a tudásom legjavát adtam bele a munkámba, a munkaadóm nem tudta jól kihasználni a képességeim.

Formáld újra a gondolkodásod

Ha kitöltötted a tesztet, akkor megtudhattad, hogy pozitív vagy negatív gondolkodásmóddal rendelkezel-e. Ez a teszt egy nagyon egyszerű kiindulópont lehet ahhoz, hogy jobban tudatosítsad a gondolataid.

Ha tisztábban látod a hiányosságaid, akkor jobban odafigyelhetsz a gondolataidra és a tetteidre is. Ha felismered a negatív hatások rád gyakorolt negatív gondolatait, akkor újra formálhatod őket és az előnyödre fordíthatod. A cél, hogy helyzettől függetlenül megtártasd a pozitív szemléletmódot és hogy az akadályok helyett a lehetőségeket vedd észre.

A pozitív gondolkodásról még több tucat lecke lesz a Boldogság Projektben, szóval ne aggódj. Egy éven keresztül fogom a kezed és segítek fenntartani az optimista világszemléletet. 🙂

A leckét összeállította:

Novák Ákos

Novák Ákos

A Boldogság Projekt alapítója, 3 könyv szerzője, megszállott önfejlesztő és self-made vállalkozó vagyok. Hiszek az önfejlesztés erejében, a pozitív hozzáállásban, a nehéz körülményekben rejlő lehetőségekben, az egészséges életmódban és az értékteremtő vállalkozásban. A célom a Boldogság Projekttel, hogy demokratizáljam a bizonyítottan működő önfejlesztéshez való jogot minden magyar ember számára.