Miért fontos, hogy legyen egy életcélod? És hogyan találj rá a sajátodra?

Láttad már az Oroszlánkirály című filmet? Szerintem nincs olyan ember a világon, aki ne látta volna. És lehet, hogy eddig csak egy gyerekmeseként tekintettél rá, de most meg fogom mutatom, Neked, hogy ennél sokkal mélyebb és érdekesebb ez a film.

Van egy rész, amikor Mufasa szelleme szól Simbához:

„Simba! Emlékezz, hogy ki vagy. Több vagy annál, mint amivé váltál.”

Ez a mondat rengeteg kérdést indított el bennem. Akkoriban még az előző vállalkozásomban dolgoztam, ahol úgy éreztem, hogy nem vagyok a helyemen teljesen. Úgy éreztem, hogy több van bennem annál, amit akkoriban csináltam. Éppen ezért érintett meg annyira ez a gondolat. Legbelül pontosan tudtam, hogy kockáztatnom kell és el kell engednem a félelmeimet, ha tényleg ki akarom hozni magamból a maximumot.

Feltettem magamnak három kérdést:

  • Mit tennék, ha tudnám, hogy nem hibázhatok?
  • Mit csinálnék akkor, ha senki nem fizetne érte?
  • Mitől érzem úgy, hogy élek?

Ezek a kérdések vezettek el Thaiföldre, ahol egy rövid ideig éltem is. És ezután jött a felismerés, hogy elkezdjem a Boldogság Projekt küldetését is. Azóta egyensúly van bennem és úgy érzem, hogy a helyemen vagyok. Szeretem amit csinálok! De a legjobban azt szeretem, hogy ezzel segíthetek másoknak is. Az én szótáramban ez kimeríti az életcél fogalmát. Pontosan tudom hogy milyen szar érzés amikor nincs egyetlen kapaszkodó sem az életben. Pontosan tudom, milyen amikor eluralkodik bennünk a kétségbeesés, mert rádöbbenünk, hogy nincs másik életünk és nincs végtelen időnk ezen a földön.

Éppen ezért szeretnék segíteni Neked is! Ez a cikk Neked szól, ha úgy érzed, hogy még nem találtad meg az életcélod, vagy éppen most keresed azt. A következő tippek iránymutatást adhatnak hozzá és őszintén remélem, hogy segíteni fognak Számodra is!

Ébreszd fel magadban a kíváncsiságot

Soha ne becsüld alá a kíváncsiság erejét. Ha vágysz a tudásra, a tanulásra, kíváncsi vagy dolgokra, az ráveszi az elméd, hogy gondolkodjon és hogy életre keljen.

Mindig is imádtam tanulni! Bár nem a hagyományos, iskolapadban ülős értelemben (azt a rész épphogy csak túléltem). Viszont mindig is szerettem a saját utamat járni és felfedezni, hogy én mit akarok tanulni. Éppen ez a tanulni vágyás segített abban, hogy rátaláljak az önfejlesztés világára még kb. 2005 környékén. Rengeteg motivációs és önfejlesztő könyvet olvastam már 10 évvel ezelőtt is, amikor még nem volt ekkora a „hype” körülötte. Ezek a könyvek segítettek abban, hogy folyamatosan fejlődjek és növekedjek.

A kíváncsiság vezet oda, hogy tanulj. Majd oda is hogy aztán elfelejts és végül újra tanulj dolgokat. A kíváncsiság segít abban, hogy folyamatosan képezd magad és tudd, a világ is folyamatosan változik. Éppen ezért az lesz a legsikeresebb és legboldogabb, aki ezzel lépést tart és nem siránkozik a változáson. Míg a változás megállíthatatlan, a világhoz való hozzáállásunk sajnos éppen ugyan annyira lankad az évek alatt.

De ha nem állsz ellen a változásnak, ha folyamatosan nyitottsággal és kíváncsisággal fordulsz a világ fel, akkor majd már nem leszel, az emberek ítélhetik meg, hogy mit értél el. De addig is kizárólag Te tehetsz magadért. Neked kell előre menned és megvalósítanod az álmaid, mert senki más nem fogja ez megtenni helyetted.

Vizsgáld meg, hogy mi motivál

Ha tiszta és őszinte elvek vezérelnek, akkor lendületesen és sikeresen haladsz előre. Viszont ha nem, akkor sosem találod meg az igazi életcélodat. Ha folyton a külső megerősítést várod és csak az motivál, hogy másoknak megfelelj, akkor nem fogsz messzire jutni sajnos az életben.

Az igazi választ magadban kell megtalálnod. Magadban kell megtalálnod azt a motivációt és önbizalmat, ami mindig ott lesz Számodra akkor is, amikor senki más nem támogat. Te legyél önmagad legfőbb támogatója.

Most arra invitállak Téged is, hogy végezz egy kis önismeretet. Vizsgáld meg a belső mozgatórugóid és építs magadban olyan erős bázist, ami megrendíthetetlen, akármilyen külső körülménnyel is találd magad szemben. Ne próbáld görcsösen irányítani a dolgokat. Egyszerűen csak bízz magadban és az élet rendezőelvében. Ha az igaz belső szándékodat kinyilvánítod, az utat tör magának és csodák csodájára segítséget fogsz kapni másoktól is. Hidd el, mert velem is ez történt. De ez csak akkor működik, ha belekiabálod az élet arcába hogy mit akarsz. Amíg csak az otthon kényelmében, az éjszakai csendben magadnak suttogod el az álmaid, addig ne várj segítségre. Hiszen ki is segíthetne így rajtad?

De van egy jó hírem is: érezni fogod, ha megtaláltad az életcélod. Ilyenkor úgy érzed, hogy az elméd, a szíved és a tetteid összhangba kerülnek. Minden értelmet nyer, amit eddig csináltál az életben. Az életcél nem egy külső dolog. Az életcél egy olyan valami, amit önmagadban tudsz csak felfedezni.

Bízz a megérzéseidben

A megérzés, az intuíció azt jelenti, hogyan érzel azelőtt valami iránt, mielőtt azt racionálisan látnád. Hívhatod hatodik érzéknek is, de ez az, amikor egyszerűen tudod, hogy meg kell hoznod azt a bizonyos döntést, vagy változtatnod kell az életed irányán. Nem tudod miért, egyszerűen csak tudod.

Ha céltudatosan akarod élni az életed, akkor elengedhetetlen megtanulnod hallgatni a megérzéseidre. Amikor az életcélod szerint élsz, akkor ez természetesen fog jönni. Nem kell mindig számokra és statisztikákra támaszkodnod, mert érezni és tudni fogod, hogy mi az, amit tenned kell. Mindig maradj nyitott arra, amit a belső hangod mondd, még akkor is, ha az esetleg szembe megy a logikával.

Pro tipp: Ez akkor nagyon fontos, ha most pusztán logikai alapon hozol olyan döntéseket, amik az életed irányát befolyásolják sok-sok évre előre. Nincs baj amúgy a statisztikákkal, a számokkal vagy a logikával. De fontos tudnod, hogy teljesen más értelmet fognak nyerni ezek a dolgok, ha képes vagy a megérzéseidre is hallgatni. A logika ugyanis mindig a biztonság felé tör utat. Ezzel szemben a belső megérzéseid kizárólag a boldogságod irányába vezetnek.

Értékeld az életed fő területeit

Ha még mindig 9-5-ig ülsz a munkahelyeden (vagy home officban) és a pokolba kívánod az egészet, akkor lehet úgy érzed, nem vagy elég ahhoz, hogy az életcélod szerint élj. Lehet most nem hiszed  el magadról, hogy többet is ki tudsz hozni az életedből, hogy többre vagy hivatott. Simán lehet, hogy úgy érzed, te csak erre vagy képes.

Döntsd el, hogy többé nem élsz úgy, hogy alulértékeled magad. Döntsd el, hogy igenis felfedezed, hogy mi az, ami benned van. Mert garantálom, hogy több van benned, ha már eljutottál eddig a felismerésig. De hogyan kezdj neki?

Azt javaslom, hogy menj végig az életed fő területein. Ez mindenki számára más és más lehet: család, barátok, spiritualitás, pénzügyek, karrier stb. Tegyél fel magadnak kérdéseket: Hogyan teljesítek ezen a területen? Hogyan lehetnék jobb? Miben változtathatok? Miben nem érzem jól magam?

Ha például a karriered a kényes kérdés, akkor kérdezd meg magadtól, hogy mégis mi a szenvedélyed? Miben vagy jó? Mi a legnagyobb tehetséged? Hidd el, távolról sem kell azt a munkát végezned, amit egyetemen tanultál. Már nem ebben a világban élünk. Bármikor dönthetsz úgy, hogy változtatsz. Ez a csodálatos az egészben.

Alakíts ki hatékony szokásokat

Az egyik legfontosabb dolog ahhoz, hogy megtaláld az életcélod, hogy hatékony és céltudatos szokásokat alakíts ki. Mert ezek fognak elvezetni végül oda, ahol lenni akarsz. Ez sajnos elkerülhetetlen. A legtöbben pont ezen a ponton buknak el – hiszen ebbe kell beletenni a melót és ezt kell végigcsinálni.

A megfelelő szokások kialakításához az a legfontosabb, hogy megbecsüld az energiád és az időd. Akár hiszed, akár nem, ezek a legfontosabb erőforrásaid, amik ráadásul pótolhatatlanok is. Csak annak szenteld az időd és az energiád, ami előrevisz. Legyél kőkemény és szigorú. Lehet itt az ideje elfelejteni azokat az embereket, akik csak panaszkodnak és árasztják a negatív energiát. Nem gondolod?

Ne vesztegesd az időd szar TV műsorokra és az Insta görgetésre. Ne engedd, hogy ezek a szokások rabolják a drága időd – miközben rombolják az önbizalmad is. Töltsd meg a naptárad hasznos dolgokkal: munkával, tanulással, olvasással és edzéssel! Ha ezt megteszed, akkor az életed gyökeresen meg fog változni. Ez a melót viszont Neked kell elvégezned, senki sem fogja helyetted megcsinálni!

Novák Ákos

Novák Ákos

A Boldogság Projekt alapítója, 3 könyv szerzője, megszállott önfejlesztő és self-made vállalkozó vagyok. Hiszek az önfejlesztés erejében, a pozitív hozzáállásban, a nehéz körülményekben rejlő lehetőségekben, az egészséges életmódban és az értékteremtő vállalkozásban. A célom a Boldogság Projekttel, hogy demokratizáljam a bizonyítottan működő önfejlesztéshez való jogot minden magyar ember számára.

Barátkozzunk össze a közösségi médiában ❤️

Érdekes, hasznos & fun content 🥳

Ingyenes napindító motiváció minden reggel! 30.000+ felhasználó próbálta már ki...