A nyitott gondolkodásmód 5 alapelve

A nyitottság a világra elengedhetetlen az életben, akkor pedig különösen, ha éppen útkereső fázisban vagy. Hiszen ha nem vagy nyitott, akkor nem láthatsz meg új lehetőségeket és elzárkózhatsz olyan dolgoktól, amik előbbre vihetnek. Az alábbi 5 alapelv segíteni fog, hogy elsajátítsd ezt a gondolkodásmódot:

1. Légy kíváncsi

Mekkora kíváncsiság van benned? Utána szoktál nézni azoknak a dolgoknak, amik szembejönnek veled, de nem érted őket teljesen? A kíváncsiság az egyik legmeghatározóbb tulajdonság. Ez hozta meg korábban a felfedezőkedvet. A kíváncsiság viszi előbbre a világot. A kíváncsiság feszegeti a korábban elfogadott határokat. De mindegyiknél fontosabb, hogy ettől leszel szerencsésebb, mert a kíváncsiság az oka annak is, hogy néhány ember mindenben lehetőségeket lát.

2. Próbálj ki új dolgokat

Semmi értelme ölbe tett kézzel üldögélni, és azon töprengeni, hogy mihez fogj hozzá…  A dolgoknak neki kell állni, az élet ettől halad előbbre. Gyakran követsz el hibákat, míg végül rátalálsz arra, ami működik? Akkor te is szeretsz kipróbálni új dolgokat. Ne ragaszkodj körömszakadtáig minden szokásodhoz az életben. Vágj bele új dolgokba, mert ennek a segítségével ismerheted meg önmagad, és hogy mit is szeretsz igazán csinálni.

3. Fogalmazd újra a problémákat

Az átértelmezés a megfeneklés legjobb ellenszere. Szóval fogalmazd újra a dolgokat! Az élet megtervezése olyan átértelmezések sorozata, amelyek lehetővé teszi a visszalépést, elfogultságaink kiértékelését, és teret nyitnak az új megoldások előtt. Te mennyire fogadod el a meglévő problémákat és szabályokat?

4. Gondolj arra, hogy ez egy folyamat

Az élet nem egy dolog, hanem egy élmény. Az élet alakítása egy nagy utazás, amelynek során nem a végállomásra kell koncentrálni, hanem mindig csak a következő szakaszára, a következő kanyarra. Ettől nyer értelmet a folyamat. És mindig azok élvezik a leginkább ezt a folyamatot, akik a kanyarra figyelnek, mikor éppen odaérnek, nem pedig azok, akik már a célba akarnak lenni, miközben arról fogalmuk sincs, az hol van.

5. Kérj segítséget

Hoppá mi? Nem gondoltad volna ezt ide? Pedig az életed formálásában talán az együttműködés lehet a legfontosabb dolog. A jelentése egyszerű: nem vagy egyedül! Soha egyetlen problémáddal vagy kihívásoddal sem vagy egyedül. Hajlamosak vagyunk elhinni, hogy a világfájdalom bennünk van, és ezt senki nem értheti meg, de ez csak egy áldozatszerep. Nem egyedül kell kitalálnod, hogy mit is kezdj az életeddel. Az élet egy együttműködési folyamat, amelyben a legjobb ötletek néha másoktól származnak. Egyszerűen csak kérdezned kell, persze a jó kérdést azért fel kell tenned. De amikor kinyújtod a kezed, mások megfogják azt, hidd el.

Novák Ákos

Novák Ákos

A Boldogság Projekt alapítója, 3 könyv szerzője, megszállott önfejlesztő és self-made vállalkozó vagyok. Hiszek az önfejlesztés erejében, a pozitív hozzáállásban, a nehéz körülményekben rejlő lehetőségekben, az egészséges életmódban és az értékteremtő vállalkozásban. A célom a Boldogság Projekttel, hogy demokratizáljam a bizonyítottan működő önfejlesztéshez való jogot minden magyar ember számára.

Barátkozzunk össze a közösségi médiában ❤️

Érdekes, hasznos & fun content 🥳

Ingyenes napindító motiváció minden reggel! 30.000+ felhasználó próbálta már ki...