10+1 sikerszokás, amit extra sikeres emberektől tanultam

Hoztam Neked egy listát azokról a dolgokról, amik elengedhetetlenek a siker eléréséhez. Sok év alatt volt szerencsém sok igazán sikeres emberrel találkozni és beszélgetni. De ez a 10+1 módszer/szokás/tulajdonság – vagy hívjuk akárhogy, – mindegyiküknél jelen volt. De nézzük, mitől is döglik a légy…

1. Az önismeretnél kezdődik minden

Az első lépés a siker felé vezető úton, elfogadni, hogy van mit tanulni önmagamról és a világhoz való viszonyomról. Aki túl hangosan kiabálja, hogy mindent tud, nem nagyon számíthat sok jóságra a jövőben. Az önismeret egy életen át való tanulást jelent. Ehhez pedig egy bazi nagy adag alázatra is szükség van.

2. A lehetőségekhez való viszony

A sikeres és boldog emberek nem járják körbe 10x ugyanazt a problémát. Ha jön egy lehetőség, akkor felmérik a várható következményeket. A jókat és a rosszakat is. Nem ámítják magukat. Az érzelem vágyat kelt, a tudatos elme pedig modellezi a helyzeteket. Ennyi. Ha ez megtörténik, döntenek. Vagy ha úgy jobban tetszik belevágnak. Ez az egyik fő különbség a sikeres és a sikertelen emberek között.

3. Jó célok meghatározása

A célkitűzés nem egyenlő a nagyot mondó versennyel. Jó célokat nem két perc alatt határoz meg egy sikeres ember. Sok tényezőtől függ egy álom eléréséhez vezető út, és aki ámítja magát, az soha nem fogja megélni az álmait. Általában minden évben újra tervezik a céljaikat és azokat év közben is folyamatosan rajta tartják a szemüket.

4. Megfelelő emberi kapcsolatok

A jól ápolt kapcsolatok fontosak. Nincs helye az életben gyerekes duzzogásnak és hülye haragtartásnak. A családdal, a barátokkal és a munkatársakkal való jó viszony meghatározza a közérzetünk. Ha valakit nem kedvelsz, ne tölts vele időt. Olyanokra szánd a legdrágább erőforrásod – az időd – akikkel egy irányba néztek, és aki jókat mond még a hátad mögött is Rólad!

5. Folyamatosan légy tudatában, hogy mitől félsz

A félelmek mindig jelen vannak az életünkben. A tagadás pedig a legrosszabb módja a kezelésüknek. Figyeld és értsd meg a félelmeid. Okkal érzed őket. De a legtöbb csupán azért van jelen az életedben, hogy kezdj vele valamit, hogy túllépj rajta… Vedd át a félelmeid felett az irányítást. A félelem is egyfajta benzin, mert hajt valamerre – vagy valami elöl.

6. A kitartáson kívül nincs más opció

Amikor mások feladják, ott van a siker kapuja. De csak a kapuja… azon még be kell menni, és ott továbbra is kitartónak és felelősségteljesnek kell maradni! A sikerhez vezető úton, a kitartás nem egy választási opció, hanem egy alapvető létszükséglet, mint az oxigén. Még soha nem nyert olimpiát, aki le se ment az edzésre… A kényelmes élet, mindig csak középszerűséghez vezet.

7. Meg kell tanulni elviselni a kudarcokat

A kudarc az élet része, nem lehet elkerülni. A kudarc megélése egyfajta félelem. De a legkülönlegesebb félelem, ezért emeltem ki külön. A kudarc a végső rossz, amitől minden percben tartunk valamilyen szinten. A kudarcok azonban az út kátyús részei. Jelen vannak, de nem állhatunk meg miattuk az úton folyamatosan. Nem szállsz ki a kocsiból sem, ha kátyús úton vezet az út oda, ahová menni akarsz, igaz?

8. Minden azon múlik, hogy mire fordítod az időd

A legfontosabb erőforrásod a saját időd! A siker azon múlik, hogy mire fordítod. Ha elbaszod, akkor mitől várod a sikert? Ha reggel fent vagy, mikor még alszik a város, vagy ha éjjel még javában hasznosan töltöd, mikor mindenki piálni megy, akkor lesz esélyed megízlelni a valódi sikert. Az éjszakai tivornya instant sikert hoz csak. Reggelre elmúlik – még ha melletted ébred is.

9. Önbizalom!

Három felkiáltó jellel, igen! Soha nem engedheted meg magadnak, hogy mások véleménye befolyásolja a Te értékrendszered. Ugyan annyi jogod van véleményt alkotni és kitartani mellette, mint bárki másnak. Ezt az alapvető jogot pedig, a saját érdekeid szerint kell használnod. Érvényesítened kell a hangod, mert ha Te nem teszed, megteszi helyetted valaki más.

10. Tudatos tervezés

A jó célok mellett a tudatos tervezés is fontos. Tulajdonképpen a tudatos tervezés a célok és az idő felhasználásának a szerelemgyermeke. Persze ez nem a spontán dolgok megölését jelenti. Inkább arról van szó, hogy fel tudod mérni mi a fontos az életedben, és képes vagy kitartani is mellette – még ha mindenki szórakozik is mikor Te nem.

+1. Felelősség

Minden sikeres ember azért lett az, mert felelősséget vállalt magáért, másokért és egy jó ügyért, ami a világot jobb hellyé teszi. A felelősség legjobb meghatározása, a kevesebb “én”, és a több “mi”. Amíg csak magunkra gondolunk, nem túl magas felelősségvállalási indexünk. De az igazi felelősség nem is azt jelenti, hogy időben beérek dolgozni. Az igazi felelősség az, ha nehéz helyzetben is a képes vagy a kényelmetlen döntést hozni – és közben jól érezni magad -, ha tudod, hogy az a jövőben megtérülhet!

Novák Ákos

Novák Ákos

A Boldogság Projekt alapítója, 3 könyv szerzője, megszállott önfejlesztő és self-made vállalkozó vagyok. Hiszek az önfejlesztés erejében, a pozitív hozzáállásban, a nehéz körülményekben rejlő lehetőségekben, az egészséges életmódban és az értékteremtő vállalkozásban. A célom a Boldogság Projekttel, hogy demokratizáljam a bizonyítottan működő önfejlesztéshez való jogot minden magyar ember számára.

Barátkozzunk össze a közösségi médiában ❤️

Érdekes, hasznos & fun content 🥳

Ingyenes napindító motiváció minden reggel! 30.000+ felhasználó próbálta már ki...